ملاسما «Melasma»
درگذشته
به ملاسما، کلواسما یا ماسک حاملگی می گفتند اما امروزه به آن ملاسما یا بیماری لک
تیره صورت میگویند.(اگرچه بندرت درناحیه ساعد هم ممکن است ایجاد شود).
این
بیماری خاص سنین جوانی بوده و قبل از بلوغ وبعد از سنین یائسگی معمولا دیده نمیشود.علت اصلی آن ژنتیک است و پوست های تیره،در مواجهه زیاد با نور خورشید،دارای استعداد ژنتیکی بیشتری برای ابتلا به آنهستند،گاهی این بیماری دراثر عوامل هورمونی تشدید شده و بارز می شود.بطور مثال درخانمها، گاهی به دنبال حاملگی یا مصرف قرصهای ضدبارداری حاوی استروژن و پروژسترون، HRT و استفاده از Implant و IUDایجاد میشود.
بروز این بیماری، همیشه به عوامل هورمونی بستگی ندارد چون درمردان وهمچنین درخانمهایی که حامله نشده وقرص ضدبارداری مصرف نکرده اند، نیز ایجاد میشوداز جمله این موارد می توان به هیپوتیروئیدی اشاره کرد.
ملاسما سه نوع است:
ملاسمای سطحی: در این نوع،تجمع رنگدانه ها در لایه سطحی پوست است و معمولاً به خوبی به درمان پاسخ میدهد.
ملاسمای عمقی: در این نوع، تجمع رنگدانه درلایه عمقی پوست بوده و درمان آن تقریبا مشکل است.
ملاسمای گسترده:در این نوع، تجمع رنگدانه هم درلایه عمقی و هم درلایه سطحی پوست گسترده شده و پاسخ آن به درمان نسبی است.
هرچندفاکتورهای هورمونی را در بروز این بیماری دخیل می دانند لیکندر واقع مکانیسم دقیق این مسئله هنوز بطور دقیق مشخص نیست. ولی با توجه به سن بروز این بیماری، که معمولا سنین پیک هورمونی است، بطور کلی میتوان گفتکه عوامل هورمونی درتشدید این بیماری دخالت دارند. از آنجائیکه این بیماری ناشی از افزایش هورمونها بعلت فرایند های طبیعی بدن است و هیچ اختلال هورمونی وجود ندارد، لذا نیازی به سنجش سطوح هورمونی وجود نداشته و درمان هورمونی صورت نمی گیرد.
خط اول درمان ملاسما همواره درمان دارویی است که معمولا توسط لایه بردارها و هیدروکینون انجام می شود.خط دوم درمان پیلینگ توسط اسید گلیکولیک و خط سوم ، استفاده از لیزر استتنها لیزری کهبرای درمان ملاسما،دارای تائیدیه سازمان غذا وداروی آمریکا(FDA)است، لیزر فرکشنال است.
بیماری که کاندید درمان ملاسما با لیزر فرکشنال است، بایستی قبل و بعد از لیزر، بخوبی از تماس با آفتاب محافظت شود. با توجه به برگشت پذیر بودن لکها، توجه به پروتکل درمانی نگهدارنده ضروری است.
نکته بسیار مهم دردرمان ملاسما استفاده از ضدآفتاب و پرهیز از تماس با تابش مستقیم خورشید است.زیرا مهمترین عامل تشدید بیمارینور است.بطوریکه برخی از بیماران فقط با پرهیز از آفتاب به میزان قابل توجهی بهبود می یابند.به همین دلیل است که بسیاری از مبتلایان به ملاسما بهبود قابل توجهی در فصل زمستان و تشدید بیماری درتابستان را تجربه میکنند.
مطالعات علمی نشان می دهدعلاوه بر اشعه ماورا بنفش خورشید،نورمرئی نیز در تشدید این بیماری دخالت دارد.بنابراین استفاده از کرم ضد آفتاب رنگی دربیماران مبتلا به ملاسما ارجح است.همچنین، بهتر است مبتلایان به ملاسما از نور لامپهای معمولی خانگی نیز تا حد امکان پرهیز کنند.به همین علت به بیماران توصیه می کنیم که حتی درمحیط خانه و محل کار نیز از کرم ضدآفتاب رنگی استفاده نمایند.
مزوتراپی نیز به عنوان یک درمان دارویی، با مزایای خاص خود، درکنار درمانهای دیگر قابل انتخاب است و می تواند باعث کاهش ملاسما وبهبود پوست موضع درمانشود. اقدامات قبل، حین و بعد از درمان ملاسما با مزوتراپی، همانند موارد ذکر شده در فصل مزومتدلوژی است و تنها نکته قابل ذکر، نیاز به تجویز هیدروکینون از یک ماه قبل از درمان و ضرورت استفاده از ضدآفتاب، هر دو ساعت یکبار، بصورت دائمی است.
درادامه چند کوکتل به همراه پروتکل درمانی جهت بهره برداری عملی معرفی می شود.
تیرگی دور چشم «eye circle»
طبق نظر متخصصان، تیرگی دور چشم دلیل وجود بیماری نیست بلکه در اغلب موارد عامل ارث و ژنتیک در بروز آن نقش دارند. پوست پلک ها بسیار نازک و حاوی بافت چربی اندکی است لذا خونی که از وریدهای بزرگ نزدیک چشم عبور می کند، باعث می شود پوست این ناحیه سیاه مایل به آبی به نظر برسد.
خستگی، رنگ پریدگی، قاعدگی و پایان دوران بارداری، از علل موقت ظهور این تیرگیها هستند و افزایش سن نیز می تواند یکی از علل زمینه ساز بروز این مشکل باشد.
سیاهی دور چشم درمان قطعی و ثابت شده ای ندارد ولی با استفاده از کرم های دور چشم، PRP درمانی و مزوتراپی می توان رنگ آن را روشنتر نموده ظاهر بهتری به آن بخشید. اقدامات قبل، حین و بعد از درمان همانند موارد یاد شده در فصل متدلوژی است.توجه داشته باشید که برای تزریق در عمق صحیح در این نواحی، همواره باید تزریقات دور چشم را با دست و بدون مزوگان و با تکنیک پاپولگذاری انجام دهید.
می توانید برای رسیدن به نتایج درمانی مطلوبتر، مقداری از کوکتل را، قبل از انجام ماساژ، بر روی موضع درمان ریخته و سپس ماساژ را انجام دهید.اما همواره مراقب عدم تماس دارو با چشم ها باشید.
در ادامه یکنمونه کوکتل درمان تیرگی دور چشم به همراه پروتکل درمانی جهت بهره برداری عملی معرفی می شود.
- ۹۴/۰۵/۱۹